Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пеевски пое ръководството на ГЕРБ". Денков не изключва разговор с Борисов след изборите


Николай Денков
Николай Денков

Напрежение, агресивно говорене, чупене на маси. Ротацията в кабинета Денков-Габриел се провали. В отношенията между „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ГЕРБ-СДС е имало трети играч и ролята му е била решаваща. Какво се случва, когато влезе Делян Пеевски?

Редовното правителство на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС приключи работа в началото на април след 9 месеца управление. То падна от власт, защото двете формации не можаха да се договорят за т.нар. ротация, в която министър-председателят от ПП-ДБ трябваше да размени поста си с вицепремиера от ГЕРБ. Очакваше се Мария Габриел да заеме мястото на Николай Денков, но ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не се разбраха за състава на правителството и реформите, които трябва да се направят.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с бившия премиер Николай Денков за това кой събори правителството.

Най-важното от интервюто

  • "Още на първите срещи, които бяха с Борисов, той канеше Пеевски. Ние отиваме на срещата. До Борисов стои Пеевски и всъщност през тези месеци 80 процента от разговора беше с Пеевски, не беше с Борисов".
  • "Това че оперативно се оказа, че Пеевски е поел ръководството на ГЕРБ, беше голяма изненада".
  • "Пеевски в момента е заел много активна позиция да се представя като евроатлантик, но няма никакво съмнение, че действията около „Турски поток“, те бяха съвместни – между Борисов и Пеевски. Тях ги свързват много неща и част от тези неща са свързани със съобразяване с интересите на Русия".
  • "Това, което не очаквахме е, че Пеевски ще бъде по-активен от Борисов и че Пеевски, в известен смисъл, контролира ръководството на ГЕРБ".
  • "Борисов имаше колебания до последния момент. Дълбоко съм убеден, че решаваща беше намесата на Пеевски. Самият Пеевски още преди това беше дал знаци, че иска да има избори".
  • "Това, че се крие [от ДАНС] такава информация (за контрабанда – бел.ред), означава, че тази информация се събира не, за да се предпазим от престъпления, а се събира, за да се направят компромати, които да се използват в подходящ момент".
  • "Кирил Петков счупи масата в кабинета на Борисов, защото Борисов започна да говори някакви лъжи. Идилията, че сме разбирали, не е вярна".
  • "С Пеевски няма да си говоря. С Борисов бих опитал".
  • "Аз не мога да взема страна дали Живко Коцев е виновен или не е виновен. Те трябва да докажат, че е виновен".
  • "Моето подозрение в момента е, че искат да сложат нов директор на фонд „Земеделие“ и това е елегантният начин да преместят сегашния директор, с когото аз работех доста добре. Да го сложат министър, за да сложат един друг човек, който няколко пъти ми го пробутваха".

Ролята на Пеевски в управлението

Лидерът на ДПС Делян Пеевски оперативно е поел ръководството на ГЕРБ, според бившия премиер Николай Денков. „Още на първите срещи, които бяха с Борисов, той канеше Пеевски. Ние отиваме на срещата. До Борисов стои Пеевски и всъщност през тези месеци 80 процента от времето, разговорът беше с Пеевски, не беше с Борисов“, каза Денков. Той разказа как „един път казах на г-жа Габриел, че този тип срещи не са от най-продуктивните и след няколко часа се обади Пеевски да ме пита защо съм казал такова нещо“.

Денков каза, че „това, което не очаквахме, е, че Пеевски ще бъде по-активен от Борисов и че Пеевски, в известен смисъл, контролира ръководството на ГЕРБ“.

По думите на Денков лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е имал колебания до последния момент за постигането на договореност около ротацията. „Дълбоко съм убеден, че решаваща беше намесата на Пеевски“, каза Денков. Според него той още преди това е дал знаци, че иска да има избори.

„Той има причини да иска избори. Това не е неговата парламентарна група. Тя е подбирана от други хора. Той се надява да изкара по-висок резултат. Ние да изкараме по-нисък“, каза Денков.

По думите му съпредседателят на ПП Кирил Петков е счупил масата в кабинета на Борисов, "защото Борисов започна да говори някакви лъжи. Идилията, че сме разбирали, не е вярна“. Денков каза, че той няма да говори повече с Пеевски, но с Борисов би опитал. „[Пеевски] няма чувство докъде има мярка и докъде трябва да спре. Затова го нарекох най-голямото зло“, каза Денков.

Руските интереси в България

Лидерите на ГЕРБ и на ДПС са свързани с руските интереси в България, каза Денков. "Няма никакви съмнения, че действията около "Турски поток", бяха съвместни между Борисов и Пеевски. Тях много неща ги свързват. И част от тези неща са свързани със съобразяване с интересите на Русия, в някои случаи в ущърб на българските интереси", каза бившият министър-председател. По думите му при договора с турската компания „Боташ“ „същото нещо може да се каже и за президента Румен Радев“.

Според него „това е действително изключително неприятен договор. Виждал съм го. Не можех да кажа всичко, защото там част от нещата са поставени като търговска тайна, но сега около парламентарната комисия взеха да излизат фактите и тези факти също показват, че българският интерес е предаден на една турска фирма. При това ние си плащаме затова, което е супер скандално".

Договорът между „Булгаргаз“ и „Боташ“ беше сключен в началото на 2023 г., когато на власт беше назначеният от президента Румен Радев служебен кабинет с премиер Гълъб Донев. Споразумението предвижда "Булгаргаз" да разтоварва втечнен газ на терминали на "Боташ" и тя да го довежда до българска територия. В замяна турският оператор получава такси и достъп до българската газопреносна система.

Денков каза, че има данни за контрабанда на руско гориво през България за Украйна. „Тази информация аз я имам от украинския посланик. Не я получих от ДАНС", каза Денков. Той обясни, че е възложил проверка на ДАНС, но не каза повече информация.

За кого работи ДАНС

„Аз не мога да взема страна дали Живко Коцев е виновен или не е виновен. Те трябва да докажат, че е виновен“, каза Денков по повод случилото се с бившия вече главен секретар на МВР.

По думите му „това, което беше ясно, е, че там има директна заплаха от лице, изпълняващо функциите на главен прокурор, към лице, изпълняващо функциите главен секретар на МВР“. В началото на април, като премиер в оставка, Денков каза, че ще изпрати сигнал до прокуратурата за натиск, оказан върху главния секретар на МВР Живко Коцев да подаде оставка. Коцев първо я подаде, след това я оттегли, а накрая беше освободен от служебното правителство на Димитър Главчев. Софийската градска прокуратура (СГП) обвини Коцев за участие в престъпна група. Той беше заподозрян в близки връзки с обвиняеми за контрабанда, които бяха задържани в началото на месеца. Сред тях е директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова, която също беше уволнена от поста още в първия ден на новата служебна власт.

Денков обясни, че директорът на ДАНС е длъжен да докладва на премиера, когато има подозрения за корупция, какъвто е случаят с Агенция „Митници“. „Това, че се крие такава информация, означава, че тази информация се събира не, за да се предпазим от престъпления, а се събира, за да се направят компромати, които да се използват в подходящ момент“, каза Денков.

Бившият премиер коментира и искането на служебния премиер за смяна на земеделския министър. „Моето подозрение в момента е, че искат да сложат нов директор на фонд „Земеделие“ и това е елегантният начин да преместят сегашния директор, с когото аз работех доста добре. Да го сложат министър, за да сложат един друг човек, който няколко пъти ми го пробутваха“. Денков не пожела да уточни кого има предвид.

Във вторник служебният премиер Димитър Главчев поиска освобождаването на досегашния министър на земеделието Кирил Вътев. На негово място той предлага да бъде назначен изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Георги Тахов. Това се случва дни след назначаването на служебното правителство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG