Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Политическа каса". Какво е общото между акция в митниците и снимка с куче


Бойко Рашков
Бойко Рашков

Снимки с халат и без халат, с пари и с пудел. Таен свидетел, който не е таен. Подаръци и приятелски отношения. Всичко това е поднесено шумно, но неясно от кого, а всички се сещат, че от прокуратурата. Тази каша е предизборен сюжет, в който са замесени висши представители на МВР и митниците.

За първи път в България е арестуван директор на Агенция „Митници“. Това се случи при акция на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията (КПК). Срещу директорката на агенцията Петя Банкова и още трима души има повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група. Имената на другите трима са Стефан Димитров, Марин Димитров и Никола Николов, известен с прякора Паскала.

Официалната информация по разследването е малко. Ангажираните институции мълчат. На фона на това в определени медии започнаха да се появяват снимки на задържаните лица и доказателства по делото. Те обвързват главния секретар на МВР Живко Коцев със задържаните и потвърждават, че той е получавал подаръци от тях.

В рамките на два дни Коцев подаде и оттегли оставката си като главен секретар.

Премиерът в оставка Николай Денков каза, че Коцев "от доста време е под сериозен натиск" от страна на вътрешния министър Калин Стоянов.

Всичко това се случи непосредствено преди назначаването на новото служебно правителство на Димитър Главчев, който преди да бъде назначен за председател на Сметната палата, беше висш функционер от ГЕРБ. Калин Стоянов запази поста си в служебното правителство, което с встъпването в длъжност във вторник поиска смяна на Живко Коцев.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с депутата от „Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) и бивши вътрешен министър Бойко Рашков.

Най-важното от интервюто

  • "Този, който е ръководител на митниците, има своето голямо знамение, включително и за провеждането на изборите".
  • "Тук става дума за огромни финансови ресурси, които трябва да влязат в определена политическа каса. Естествено най-развита в годините е тази мрежа, която са имали онези, които са управлявали най-дълго в нашата страна. И това са ГЕРБ и ДПС".
  • "Подаването на оставка и оттеглянето на оставка е много притеснително. Става въпрос за упражняване на недопустим по закон натиск върху този човек да подпише оставка".
  • "За да го заплашват [Живко Коцев], че ще го обвинят, това не е току така. Включително се коментира в правните среди, че обстоятелството, че той в момента е свидетел, съвсем не е гаранция, че той утре няма да стане обвиняем".
  • "Прокуратурата за първи път в следствено-прокурорската практика, особено в рамките на около месец, за втори път обявява защитени свидетели пред цялото общество".
  • "Какъв е интересът на прокуратурата да покаже снимка, че Живко Коцев е дошъл в дома ми на рождения ми ден, а не покажат снимка как Калин Стоянов е ходил на гости на Стефан Димитров"?
  • "Първият човек, на когото се е обадила вдовицата на [Мартин] Божанов, още вечерта, това е Любомир Янев. Дори се твърди, че той е един от първите, посетил местопроизшествието".

Контролът върху митниците

Акцията срещу директорката на Агенция „Митници“ се случи непосредствено преди предаването на властта от редовния кабинет на Николай Денков на служебния и подписването на указа за провеждане на извънредни парламентарни избори.

„Този, който е ръководител на митниците, има своето голямо значение, включително и при провеждането на изборите“, каза Бойко Рашков. По думите му „става дума за огромни финансови ресурси, които трябва да влязат в определена политическа каса“. Според Рашков „прокуратурата е превърната в политическо средство“.

Едно от първите решения на служебния министър на финансите Людмила Петкова след встъпването й в длъжност във вторник е назначаването на нов директор на митниците. Това е Георги Димов, досегашен заместник-изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП).

Кой с кого се снима

Седмица след акцията, при която бяха арестувани директорката на Агенция „Митници“ Петя Банкова, Марин и Стефан Димитрови, които са баща и син, разследващите власти не коментират случая. В определени медии обаче започнаха да се появяват снимки и доказателства по делото. От тях се вижда, че обвиняемите се познават с главния секретар на МВР Живко Коцев и с бившия вътрешен министър и депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков.

Рашков каза, че познава Марин Димитров покрай сигнал за заплаха, който Димитров е подал през 2021 г., в който е намесено името на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. На една от снимките Марин и Стефан Димитрови са в дома на Рашков заедно с главния секретар на МВР Живко Коцев. „Какъв е интересът на прокуратурата да покажат снимка, че Живко Коцев е дошъл в дома ми на рождения ми ден, а не покажат снимка как Калин Стоянов е ходил на гости на Стефан Димитров“, каза Рашков. По думите му вътрешният министър се познава с обвиняемия от 7-8 години.

Свободна Европа изпрати въпроси до МВР за връзките на Калин Стоянов със Стефан Димитров, но не получи отговор.

Връзките около Нотариуса

Убитият Мартин Божанов - Нотариуса е бил в „много тесни приятелски отношения“ с бившия директор на ГДБОП Любомир Янев, каза Бойко Рашков. В момента Янев работи в отдел "Противодействие на криминалната престъпност" на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), който разследва убийството на Нотариуса. „Първият човек, на когото се е обадила вдовицата на Божанов още вечерта [на убийството], това е Любомир Янев. Дори се твърди, че той е един от първите, посетил местопроизшествието“, каза Рашков. „Получих информация, че Янев е кумувал на сватбата на Нотариуса и на Гергана Грънчарова. Написах писмо до кмета на една община. За съжаление от там получих един обтекаем отговор – отказ [на информация]“, каза Рашков.

Докато Янев ръководеше ГДБОП там е направен външен конкурс за наемане на разследващ полицай, по който впоследствие е назначена вдовицата на Нотариуса - Гергана Божанова. От МВР потвърдиха пред Свободна Европа, че Янев в миналото е "осъществявал контакт" с Нотариуса. Няма данни Янев да е бил обект на вътрешна проверка по този повод.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG