Връзки за достъпност

Извънредни новини

С Мая Манолова, но без "Левицата". С кого Ваня Григорова ще се яви на парламентарните избори


Ваня Григорова след регистрацията на коалицията ѝ „Солидарна България“ за участие в парламентарните избори. С нея са представители на трите формации, които ще бъдат част от коалицията. 23 април 2024 г.
Ваня Григорова след регистрацията на коалицията ѝ „Солидарна България“ за участие в парламентарните избори. С нея са представители на трите формации, които ще бъдат част от коалицията. 23 април 2024 г.

Ваня Григорова се регистрира във вторник за участие в предсрочните парламентарни избори, които предстоят на 9 юни. Тя ще се яви на изборите като лидерка на коалиция „Солидарна България“, в която участват три формации - „Изправи се.бг“ на Мая Манолова, „Българска левица“ и „Обединена социалдемокрация“.

Новината идва, след като в понеделник Григорова обяви във Фейсбук намерението си да участва в изборите, без да уточни от коя партия ще бъде издигната.

Това се случва и половин година след като Григорова стигна до балотаж в надпреварата за кмет на София, но загуби с по-малко от 5 хил. гласа разлика срещу Васил Терзиев от „Продължаваме промяната - Демократична България“ и „Спаси София“. На местните избори Григорова беше подкрепена от БСП, въпреки че не членува в партията и има разногласия с нейното централно ръководство.

След вота Григорова подаде жалба срещу избора на Терзиев и стана общинска съветничка в местния парламент в София. Столичният общински съвет (СОС) обаче на практика заработи едва през февруари тази година, тъй като в продължение на месеци не успяваше да си избере председател.

Сега Григорова ще направи опит да влезе от местната в националната политика. Във вторник тя каза, че решението ѝ е мотивирано от „огромната гражданска енергия“, която е видяла в кампанията за местните избори.

„Може би вече е дошло време да сложим край на този мандат на псевдоелита, който ни управлява години наред“, каза още Григорова.

Коя е Ваня Григорова

Григорова е бивша икономическа съветничка в синдиката Конфедерация на труда „Подкрепа“, позната с левите и проруските си позиции. Тя е председателка на лявото гражданско сдружение „Солидарна България“, основано през 2010 г., което сега дава име на коалицията ѝ за парламентарните избори.

Още преди да влезе в политиката, Григорова се стреми да бъде „говорител на работещите хора“. Тя настоява за увеличаване на минималната работна заплата, прогресивна данъчна реформа и други леви икономически мерки.

За местните избори Григорова беше издигната от БСП-София - столичната организация на БСП. Зад нея застана и коалиция „Левицата“, в която влизат партии на политици, напуснали БСП.

БСП-София начело с Иван Таков също е основен опонент на централното ръководство на БСП и председателката Корнелия Нинова.

Други партии, включително комунистически и националистически формации като „Атака“ и „Русофили за възраждане на отечеството“, също застанаха зад Григорова на местните избори.

В предизборната си кампания Григорова отказа да отговори на въпрос чий е окупираният от Русия полуостров Крим, както и дали руският президент Владимир Путин е агресор заради започнатата от него война в Украйна.

Преди местния вот Григорова беше участвала само в едни избори - тези за Европейски парламент през 2019 г. Тогава тя получи под 10 хил. гласа.

Кои са партиите зад Григорова

В парламентарните избори Григорова ще оглави коалиция „Солидарна България“, която ще е подкрепена от:

  • „Изправи се.бг“;
  • „Българска левица“;
  • „Обединена социалдемокрация“.

„Изправи се.бг“ е формацията на бившата омбудсманка Мая Манолова. Подобно на Григорова, Манолова също се кандидатира за кмет на София с подкрепата на БСП през 2019 г. Тогава тя загуби с минимална разлика балотажа срещу Йорданка Фандъкова от ГЕРБ.

На предишните парламентарни избори „Изправи се.бг“ беше част от коалиция „Левицата“. Тази коалиция беше представена през февруари 2023 г. като обединение на противници на БСП. „Левицата“ ще се яви и на изборите този юни. В нея членуват формации като „Движение 21“ на Татяна Дончева и АБВ на Румен Петков.

„Левицата“ подкрепи Григорова на местните избори, но сега я обвини в претенции. Костадин Паскалев от формацията каза в понеделник, че „Левицата“ е водила разговори с Григорова, но не е било постигнато съгласие за общо явяване на изборите. Във вторник Григорова каза, че въпреки разногласията с „Левицата“ остават съмишленици и се надява, че „в един момент ще намерим път един към друг“.

Другите партии, които ще влязат в коалицията на Григорова „Солидарна България“, са „Българската левица“ и „Обединена социалдемокрация“. „Българската левица“ е основана през 2009 г., също в израз на несъгласие с БСП, от Илия Божинов, Петко Тодоров и Иван Генов. През 2023 г. Генов беше санкциониран от САЩ по закона „Магнитски“.

„Обединена социалдемокрация“ пък е учредена през 2008 г. от Йордан Гергов.

Отговорът на Нинова

По-рано във вторник БСП също се регистрира за участие в изборите. Пред журналисти лидерката на социалистите Корнелия Нинова каза, че не смята Григорова за сериозен конкурент.

Нинова обвини Григорова, че е излъгала „4 пъти за много кратко време“. Според председателката на БСП общинската съветничка е излъгала избирателите си, работниците, „Левицата“, както и столичната организация на БСП.

„Без БСП тя нямаше да има този резултат в София. Е, как мислите, че човек, който за толкова кратко време толкова ярко и категорично 4 пъти е предал и хора, и идеи, може да разчита на успех“, каза още Нинова.

През последните няколко години партиите в левия спектър се роят на все по-малки формации и обединения, а подкрепата за основната от тях - БСП, непрекъснато спада.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG