Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всеки месец вие ще идвате ли за картички?" Какво е имало в пликовете от офиса на Божков


Васил Божков
Васил Божков

"Плик с размер половината на формат А4", "кутия пури и уиски", "пачка с банкноти, поставена с дългия ръб нагоре". Обвинения в корупция и търговия с влияние. Сюжет, в който главните герои са политици и хора с пари. Какво казват пред прокуратурата бизнесменът Васил Божков и още около 80 свидетели?

Хазартният бизнесмен Васил Божков няма да обжалва решението на прокуратурата да прекрати разследването срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, бившия финансов министър в кабинета му Владислав Горанов и пиарката на партията Севделина Арнаудова. То беше за изнудване на Божков.

Прекратяването му е поради липса на доказателства за извършено престъпление, съобщи прокуратурата преди седмица.

"Необжалвайки, оставям шанс следващите две години прокуратурата да погледне обективно доказателствата и да повдигне обвинение", каза Божков в интервю за Свободна Европа.

Твърденията на бизнесмена от последните три години са най-сериозните публични обвинения в корупция срещу висши политици. Те доведоха до арест на Борисов, Горанов и Арнаудова през март 2022 г. Няколко месеца по-късно обаче съдът обяви арестите им за незаконни.

Горанов и Божков са санкционирани за корупция от САЩ по глобалния закон "Магнитски". През 2020 г. срещу Божков бяха повдигнати 18 обвинения за различни престъпления. Той се укриваше в Дубай в продължение на три години, но през август се върна в България, където беше задържан и е под домашен арест.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с Божков за обвиненията му в рекет, причините да подпише договор за реклама в Нова телевизия, както и за отношенията между Делян Пеевски и Бойко Борисов.

Най-важното от интервюто

  • "Естествено, че нямам [доказателства за даването на пари]. Аз не съм такъв човек, че да записвам. После да изнудвам хората, да публикувам, да компрометирам с това. Мен са ме рекетирали, изнудвали. Аз съм се съгласил и съм считал въпросът за приключен".
  • "Аз съм се чувствал недосегаем, защото спазвам всички закони".
  • "Влади Горанов се намесва в сюжета с Нова телевизия, за да се знае, че държавата я иска. Да се знае, че това не идва от името на Киро [Домусчиев] само".
  • "Аз съм имал скандали с [Делян Пеевски] да не купувам телевизията, защото аз също исках да купя Нова телевизия".
  • "Може ли да искам да подпиша договор, в който се казва, че, ако някой друг рекламодател, занимаващ се с хазарт, се откаже, аз трябва да плащам и тези пари за неговата реклама. Или мога ли да подпиша договор, когато съм собственик на "Левски", да давам реклама на "Лудогорец". Сигурно това не е било по мое желание".
  • "[Продължаваме] промяната са наивни момчета. Може да са много образовани, но са неопитни и освен това се оказват и алчни. Политическите играчи са "Да, България". Вие си правете извода с кой може да се договори Пеевски".
  • "Може формално да се карат за пред хората, да си противоречат, но там разделяне [между Борисов и Пеевски] няма. Един път единият надделява, друг път - другият. Формално не мога да кажа кой е по-силен. Мрежата на Пеевски е по-силна, но политическата партия на Борисов е по-голяма".

"Пликове с размер А4"

Васил Божков каза, че няма да обжалва решението на прокуратурата да прекрати разследването за изнудване.

„Няма да обжалвам, защото за мен има достатъчно доказателства това дело да влезе в съда и Бойко Борисов да бъде обвинен. Ако обжалвам и съдът потвърди прекратяването, това дело е приключено завинаги. Ако не обжалвам, то остава в прокуратурата и имаме шанс в следващите две години отново да бъде разгледано“, каза Божков.

Около 80 души са разпитани във връзка с проверката на прокуратурата за изнудване на хазартния бизнесмен. Свидетели, които работят в офиса на Божков, казват, че там редовно са идвали различни хора, за да взимат пликове „с размер А4 или половината на А4“.

Като основни получатели на тези пликове са посочени Севделина Арнаудова и съпругът ѝ Делян Димитров.

„Всеки месец имало подаръчни, които от обектовата охрана трябвало да предават“, пише в постановлението. Свидетел казва, че при допир „усещал, че има пари“. Друг свидетел казва, че „два пъти поглеждал в пликовете и видял пачка банкноти, поставена с дългия ръб нагоре“.

Твърдо са решили да ме премахнат. Кой е Васил Божков
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:25 0:00

Пред прокуратурата Божков казва, че е давал паричните суми, защото му е било казвано от Бойко Борисов, че "ако не дава пари, няма да има бизнес". В показанията си Борисов отрича. Арнаудова казва, че, „когато е ходила до офиса на Божков, е получавала само покани за събития, поздравителни адреси и каталози за изложби“. Съпругът ѝ Делян Димитров казва същото.

"Всеки месец вие ще идвате ли за картички?", попита риторично Божков в Студио България в сряда.

„Естествено, че нямам [доказателства за даването на пари]. Аз не съм такъв човек, че да записвам. После да изнудвам хората, да публикувам, да компрометирам с това. Мен са ме рекетирали, изнудвали. Аз съм се съгласил и съм считал въпроса за приключен“, добави той.

"Кутия с пури и уиски"

Божков твърди също така, че е за три години е предал на Владислав Горанов около 60 млн. лева. Горанов отрича.

При разпитите в прокуратурата свидетелка казва, че е виждала как преди да отиде на среща с Горанов, Божков е „слагал пачки с банкноти 500 евро в пликовете“. Тя казва, че Божков искал от нея да „подготви кутия с пури и уиски“.

В хода на разследването е постановено разкриване на банкова тайна.

„След анализ на предоставените документи се установи, че за периода действително има извършени тегления в брой на каса от банковите сметки с титуляр Васил Божков на големи парични суми“, пише в постановлението на прокуратурата.

Разследващите казват, че не могат да установят как са били разходвани.

„Аз ако бях записвал, щях да имам страшни записи и за Борисов, и за Горанов“, каза Божков. Той добави, че „се чувствал недосегаем, защото спазвам всички закони“.

Покупката на Нова телевизия

Пред прокуратурата Божков казва, че след като бизнесменът Кирил Домусчиев е купил Нова телевизия, „му се обадил Владислав Горанов и поискал да се срещнат в кабинета (…) Горанов му казал, че трябва да подпише договор с Нова телевизия, какъвто му предложат от там“.

С този разговор е свързана и паметната бележка за „пълен съпорт в Държавната комисия по хазарт (ДКХ)“, която Божков публикува през май 2020 г.

„Може ли да искам да подпиша договор, в който се казва, че ако някой друг рекламодател, занимаващ се с хазарт, се откаже, аз трябва да плащам и тези пари за неговата реклама. Или мога ли да подпиша договор, когато съм собственик на „Левски“, да давам реклама на „Лудогорец“. Сигурно това не е било по мое желание“, каза Божков пред Свободна Европа.

През март 2019 г. Кирил Домусчиев и брат му Георги придобиха Нова телевизия след серия от противоречиви решения на Комисията за защита на конкуренцията.

Още през 2020 г. Божков свърза Кирил Домусчиев със схема за изнудване. Той твърдеше, че е бил принуден да подпише договор за реклама в Нова телевизия, както и да покрива евентуални загуби на рекламодатели в телевизията и футболния клуб „Лудогорец“, който също е собственост на Домусчиев. Тогава Божков каза, че в замяна е получавал съдействие при работата си с Държавната комисия по хазарта (ДКХ).

В сряда Свободна Европа потърси Кирил Домусчиев с въпроси по темата, но не получихме отговори.

"Сиамските близнаци" Борисов и Пеевски

В интервюто си за Свободна Европа Божков каза още, че Борисов и санкционираният за корупция по глобалния закон „Магнитски“ депутат от ДПС Делян Пеевски са като „сиамски близнаци“.

По думите му „те не могат да се развържат. Имат много общи интереси, много общи бизнеси, много общи кражби. Може формално да се карат за пред хората, да си противоречат, но там разделяне няма. Един път единият надделява, друг път - другият. Формално не мога да кажа кой е по-силен. Мрежата на Пеевски е по-силна, но политическата партия на Борисов е по-голяма“.

В момента Пеевски е председател на парламентарната група на ДПС и е кандидат за лидерския пост в партията. Той е и част от парламентарното мнозинство, което подкрепя правителството. В отговор на въпрос за отношенията в т.нар. управленска "сглобка" между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, Божков определи „Продължаваме промяната“ като „наивни момчета“, които „може да са много образовани, но са неопитни и освен това се оказват и алчни“.

Според него за разлика от тях, „политическите играчи са „Да, България“.

„Вие си правете извода с кой може да се договори Пеевски“, каза Божков.

Официално ДПС не е част от управляващото мнозинство, но през последните месеци участва активно в съвместни законопроекти с ПП-ДБ и ГЕРБ. Гласовете на партията бяха нужни за приемането на промените в Конституцията, които станаха факт в сряда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG